Dag 3. Uppklassningstabellen

I kaninhoppning finns det ett uppklassningssystem som innehåller "pinnar" (uppklassningspinnar, beteckningen är U i tävlingsboken) och "cert" (certifikat, beteckningen är C i tävlingsboken).

Man börjar tävla i lättklassen (max 30 cm högt och 45 cm långt) där man ska ta 3 pinnar för att gå upp till en högre nivå, medelsvår (max 38 cm högt och 80 cm långt). Från medelsvår krävs det också att man tar 3 pinnar för att gå upp till en högre nivå, svår (max 45 cm högt och 80 cm långt). Från svår till elit (max 50 cm högt och 80 cm långt) krävs det 5 pinnar.
För att få en pinne får man max ha 4 fel totalt och om man har 0 fel totalt så får man garanterat en pinne oavsett hur många startanden det är i klassen.
I höjd och längdhopp ej elit krävs det också 3 pinnar upp till elit. Man har 3 försök på sig att hoppa den aktuella höjden och alla som klarar 60 cm högt eller 160 cm långt får en pinne.

I eliten tävlar man om cert. Det krävs minst 3 cert i enskild gren för att man ska bli Champion i en gren. Minst ett av dom 3 certen ska vara tagna i en annan klubb än dom andra certen.
Vinnaren på 10 starter får ett cert, ettan och 2:an får cert vid 25 starter och vid 50 starter får 1:an, 2:an och 3:an cert. Det finns ingen max gräns på antal fel man får ha för att kunna ta ett cert. I längd och höjdhopp elit måste man hoppa minst 70 cm högt eller 180 cm långt för att kunna ta ett cert.
 
Om man har minst 3 cert och ett från en annan klubb i en bangren så är man Champion, har man det i 2 grenar är man Great Champion (förkortas Gt Ch), är man det i 3 grenar så är man Super Champion (förkortas S Ch) och är man det i alla grenar (rak, krok, höjd och längd) då är man Grand Champion (förkortas Gd Ch) och det är den högsta titeln en kanin kan få.
Just nu finns 2 levande kaniner i SKHRF som är Grand Champion, dessa är Amores Gd Ch Perspisious som bor i skåne och den andra är Grenens Gd Ch Discovery som bor här i Norrbotten.

Bjuder på en bild på Disa, Grenens Gd Ch Discovery
Hoppas att jag fick med allt =)
 
//Linnea

Dag 2. Kloklippning

Jag visar hur jag brukar klippa klorna på mina kaniner. Lakritz fick vara modell då hon ligger snällt stilla läänge. Skruva upp volymen så ni hör vad jag babblar om ;)

 
//Linnea
 

Dag 1. Kaninens intresse för hoppning

Som kaninhoppare vet så har alla deras hoppkaniner varit nybörjare från början. Alla kaniner kan hoppa, stora som små, långhåriga eller korthåriga, det handlar oftast bara om viljan. I detta fall hoppviljan!
 
Var noga med varje steg av träning med din kanin så ger det bättre förutsättningar.
Börja med att selträna kaninen. När du kan gå med din kanin i sele och koppel utan problem så kan man börja hoppa lite smått. Var försiktig med att hoppa för mycket i början. Max 1 gång i veckan och inte mer än kaninen orkar.
Bygg upp en rakbana på lägsta nivån. När kaninen förstår vad du menar och springer självmant fram så kan man höja en nivå. Gå aldrig för fort fram, det gör så att kaninen tappar sitt självförtroende och slutar tycka om situationen.
Avsluta alltid när det går som bäst, även om det är frestande att höja =)

En kanin har både bra och dåliga dagar men sålänge man tar det försiktigt fram med sin kompis så borde det gå bra med tiden.
Vissa kaniner är mer "naturbegåvningar" än andra som har svårt för sig i början.

Det kan finnas olika orsaker till minskad hoppvilja, bland annat brunst, luktig hane eller att kaninen är skadad och har ont någonstans. 
 
Bäbis Sväva hopptränar på låg nivå.
//Linnea

Detta kommer upp

En sak som jag tycker är jätteroligt är när ni ställer frågor och ger mig saker att blogga om. Då vaknar Linnea till och blir inspirerad!

Har fått två frågor i dom senaste inläggen:
Nr 1 är från "Clara" och hon frågar om jag kan visa hur jag klipper klorna på en kanin.
Nr 2 är från "T" och personen är intresserad av kaninhoppning och undrar hur man får upp sin kanins intresse, hur det går till på en kaninhoppnings-tävling och hur uppklassnings systemet ser ut, dvs pinntabellen och kan lägga till några grundläggade regler också som är bra att veta.

Dag 1: Hur man kan få sin kanin intresserad av att hoppa.
Dag 2: Hur jag klipper klorna på mina kaniner.
Dag 3: Uppklassnings-tabellen.
Dag 4: Grundläggande regler.
Dag 5: FILM- följ med på en tävling med mig (den 17 nov). Här är alltså min lista på det som SKA komma upp framöver, kan hända att jag slänger in något annat inlägg emellan också.
 
Kan hända att jag slänger in ett till inlägg emellan också =)
 
 
//Linnea

Det enda man behöver

//Linnea

Hej mitt vinterland

Det är så fint ute nu! Kaninernas hagar och "huset" i stora hagen har blivit mjuka av snö ♥

Var ute med Elwis i sele i djupsnön och han plumsade omkring och hoppade högt över snön i sprången som en hare. Såå söt :')
Han tyckte att det var jobbigt tror jag, hahah!

//Linnea

Höstlovet är över =(

Nu så är höstlovet tyvärr över för 2 dygn sedan och imorgon har jag prov som jag känner att jag pluggat alldeles för lite till... Varför får inte naturare lov i 2 veckor? De är vi värda! Kaninernas kondis är inte på topp nu och jag planerar ändå att ta med både Elwis och Sväva på krok och höjd SM. Hur ska detta gå?Foxxy Cleopatra <3

RSS 2.0